Att köra med släp

Det finns en del saker att tänka på innan man kopplar släpet på bilen och ger sig av. Här har vi sammanställt de vanligaste funderingarna.

Välj rätt bil

Vilken bil man ska välja beror på vilket körkort man har och vad släpet väger. Vårt blå kapellsläp har en totalvikt på 750 kg (GOZ408). Det innebär att det får dras med i stort sett vilken bil som helst, då det räknas som lätt släp oavsett bilens vikt.

Tyngre släp kräver lite mer koll på vikterna. Airstreamen har en totalvikt på 2450 kg. Den kräver oavsett bil BE-kort, trots att vi sällan lastar den tyngre än 2000 kg. Men då är det 2000 kg som gäller för bilen. Den har dessutom ganska stort kultryck, så vi föredrar att dra den med en lite högre och stabilare bil.

Är du osäker på om du får dra ett släp med din bil rekommenderar vi Transportstyrelsens tjänst Släpvagnskalkylatorn. Där knappar du enkelt in registreringsnummer från bilen och släpet (se ovan för släpens regnummer).

Koppla rätt

Backa bilen så nära du kan. Ta gärna hjälp och försök få kroken rakt under släpets kulhandske så du slipper att flytta släpet. Hissa ner släpet från stödhjulet och var noga med att handsken klickar fast i kroken. Provlyft släpet, bilen ska följa med när du lyfter.

Sätt fast säkerhetsvajern i bilen. Om bilen saknar ögla för säkerhetsvajer, trä den runt kroken. Vajern är kopplad till släpets handbroms som dras åt om släpet lossnar från bilen.

Koppla elkabeln till bilen. Alla våra släp har 7-polig kontakt för belysningen. På nyare bilar sitter det ofta en 13-polig kontakt.

Gör en koll av belysningen: Blinkers åt både höger och vänster, bakljus, bromsljus och positionsljus framåt (vit), fram åt sidan (orange) samt bak åt sidan (orange) på båda sidor. Om något inte fungerar, testa att jucka lite på kabeln, det kan också hjälpa att vända på kabeln. Om något ändå inte fungerar, kontakta Produktionskollektivet för konsultation.

För att öka hållbarheten och minska behovet av underhållet är spaceballen utrustad med LED-lampor. De tål smällar bättre än glödlampor, men de är också mycket lättare att driva. Det gör att vissa bilar visar felsignal, även fast lamporna fungerar. Anledningen är alltså att bilen inte känner av lamporna på släpet, även fast de lyser. Kolla så att allting lyser.

Kör försiktigt

Att köra med släp är inte svårt, men det kräver uppmärksamhet. Håll hastigheten, var uppmärksam framåt för att slippa hastiga inbromsningar och håll koll i backspeglarna för att underlätta omkörningar. Tänk också på att hålla ut lite extra i svängar, kurvor och rondeller så att hela släpet följer med. Ett par rätt inställda sidospeglar är din bästa vän vid släpkörning.